TERUG

Een GSM is zeer gemakkelijk gehackt

Een GSM is zeer makkelijk gehackt ! Hoe voorkomt Trends dat uw GSM-data in de verkeerde handen komen?

Karsten Nohl, de Duitse Peter R de Vries op het gebied van telefoon hackers, presenteerde op de CCC-hackersconferentie in Berlijn een methode waarmee hackers telefoonnummers kunnen kapen. Middels een zwakte in het gsm-protocol kunnen kwaadwillenden via het nummer van iemand anders bellen. In Nederland Is Vodafone volgens de eerste voorlopige onderzoeksresultaten het best beveiligde netwerk.

Nohl heeft de afgelopen jaren meerdere malen zwakheden in het gsm-protocol blootgelegd. De nieuwe hack maakt verschillende dingen mogelijk; afluisteren van gsm-verkeer, bellen via andermans nummer en het traceren van een toestel. Het onderscheppen van een GSM gesprek, een programma van 10 euro en een server met crack software is voldoende!

Als een telefoonnummer gekaapt wordt, is dit niet op te merken door de provider, en kan de rechtmatige eigenaar van het nummer op hoge kosten gejaagd worden. Ook zou het op sommige netwerken mogelijk zijn om voicemails af te luisteren omdat de dienst alleen het telefoonnummer controleert ter verificatie.

Volgens Nohl is de hack mogelijk omdat veel gsm-netwerken van zwakke encryptievormen gebruikmaken. Het zou relatief makkelijk zijn om de mate van encryptie op te schroeven, maar niet alle telecomproviders zouden dit doen.

Bij de Nederlandse netwerken komt Vodafone sterk uit de bus. Vodafone Nederland investeert circa EUR 240 miljoen in de kwaliteit van het netwerk. Beveiliging van het GSM-netwerk (2G) en UMTS-netwerk (3G) is daar onderdeel van. Om het GSM-netwerk nog veiliger te maken, biedt Vodafone Nederland naast de A5/1 encryptie nog extra veiligheidsmaatregelen en rollen ze gefaseerd het hoogst mogelijke encryptieniveau A5/3 uit. Trends ICT Groep biedt deze hoge bescherming aan haar klanten door de intensieve samenwerking met Vodafone en maakt daarmee de kans op het hacken van uw toestellen zo klein mogelijk.

Bronvermeldingen:
gsmmap.org
tweakers.net


Neem contact op met onze medewerkers

Stuur een mail

voor meer informatie of een afspraak

mail